fbpx

Maandag 14 mei 2018 – GENT – Vanaf vandaag zal Kjure, de Gentse start-up die gezonde bereide maaltijden en salades produceert, de traditionele plastic maaltijdverpakking volledig vervangen door een nieuw, milieuvriendelijk alternatief. Kjure wil zo een voortrekkersrol nemen in de strijd tegen het overmatige gebruik van plastic in de voedingsindustrie.

De menuschalen zijn volledig recycleerbaar en bestaan voor meer dan 90% uit hernieuwbare grondstoffen. “Op deze manier verbruiken we 95% minder plastic per maaltijdverpakking, wat toch neerkomt op meer dan 10 ton per jaar”, zegt zaakvoerder Nicolas Maelfait. “Onze klanten zijn zeer milieubewust en waren al langer vragende partij. We hebben meer dan een jaar gezocht naar een volwaardig alternatief en zijn dan ook trots om als eerste in België deze verpakking te gebruiken. Dat uitgerekend nu de actie “mei plasticvrij” plaatsvindt is een leuke meevaller.”

60 ton CO2 uitgespaard

Door deze omschakeling spaart Kjure dit jaar zo’n 60 ton CO2. Dit komt overeen met de impact van 12 auto’s per jaar of de jaarlijkse uitstoot van het energieverbruik van 5 huishoudens. “Het is een mooi begin, maar hier stopt het niet mee. We blijven opzoek gaan naar manieren om ook op andere vlakken onze impact op het milieu te minimaliseren.”

Van student tot duizenden maaltijden per week

Nicolas Maelfait startte het familiebedrijf anderhalf jaar geleden samen met z’n ouders toen hij net afgestudeerd was als handelsingenieur aan de Solvay Business School. De missie is om het probleem op te lossen van mensen die gezond willen eten, maar zelf geen tijd of zin hebben om te koken. “We doen dit door onze gezonde maaltijden 24 op 24 aan te bieden in automaten.”

Ondertussen is Kjure uitgegroeid tot een snelgroeiend bedrijf met 10 voltijdse werknemers en 11 automaten verspreid over Gent, Brugge en Knokke-Heist. Vandaag lanceert de start-up ook een samenwerking met Delhaize die de gezonde maaltijden om te beginnen in een tiental supermarkten zal aanbieden.